Wandelen op het Wad

Ontdek het adembenemende natuurspektakel van wadlopen

Ben je klaar voor een uniek avontuur dat je dichter bij de natuur brengt? Kom dan mee op een van onze onvergetelijke wadlooptochten! Wadlopen is een buitengewone ervaring waarbij je de kans krijgt om de prachtige Waddenzee te verkennen, een van de meest spectaculaire en dynamische natuurgebieden in Nederland en UNESCO werelderfgoed. Twee keer per dag komt tijdens laagwater de bodem van de Waddenzee gedurende een paar uur droog te liggen, zodat jij er veilig en redelijk droog kunt wandelen. Wanneer het laagwater is, verschilt per dag. Daarom vinden wadlooptochten ook altijd op andere tijdstippen plaats.

WAT KUN JE VERWACHTEN

Een wadlooptocht is een geweldige maar ook fysiek uitdagende manier om even helemaal los te komen van de dagelijkse routine en te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

Wil je graag in een kleine groep op pad? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Tijdens onze wadlooptochten nemen we je in een groep van 6 tot maximaal 12 personen mee op een ontdekkingsreis door de bijzondere wereld van slikken, geulen en zandbanken. Je geeft je over aan de elementen. Af en toe komt het water tot je middel en soms zak je tot je knieën in het slik maar meestal loop je tot enkels door het water. Arie, onze ervaren en gecertificeerde wadloopgids zal je onderweg van alles vertellen over dit unieke ecosysteem en André zorgt als begeleider waar nodig voor vertaling in het Engels of Duits. Dit maakt de tocht ook toegankelijk voor diegenen die geen Nederlands spreken, 

Na de tocht kun je jezelf afspoelen bij een speciaal waterpunt en droge kleren aantrekken. Daar staat desgewenst een fiets voor je klaar om het eiland te verkennen. Natuurlijk kun je dezelfde dag terug met de boot. Een ticket is niet nodig, je terugtocht is betaald. Maar de oversteek is ook perfect te  combineren met een overnachting op het eiland, waarna je de volgende dag pas de boot terug naar het vasteland neemt.

We bieden verschillende routes aan, afhankelijk van de datum gaat de oversteek naar Ameland of naar Schiermonnikoog. Welke tocht je ook loopt, we beloven je een uitdagend avontuur vol plezier, verwondering en nieuwe ontdekkingen.

Dus trek je gymschoenen aan, zet je schrap en maak je klaar voor een onvergetelijke wadloopervaring! Neem vandaag nog contact met mij op om je plek te reserveren en jezelf onder te dompelen in de betoverende wereld van het wadlopen. We kijken ernaar uit om samen met jou de Waddenzee te verkennen!

VOOR WIE

Wadlopen is heel erg de moeite waard en onze wadlooptochten zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren wadlopers. Maar aangezien het een fysiek flink uitdagende activiteit kan zijn, vereist het een goede conditie. Heb je te kampen met overgewicht of gewrichtsproblemen, dan kan onze gids je helaas niet meenemen. Het wandelen door het zuigende slik en het waden door watergeulen kan heel vermoeiend zijn. Het is daarom belangrijk dat je echt in een goede conditie bent en in staat om enkele uren achtereen in pittige omstandigheden te lopen. Er is onderweg geen gelegenheid om te gaan zitten en uit te rusten, het opkomende water wacht niet.  

WAT NEEM JE MEE

Niet alleen een goede conditie is van belang maar ook het meenemen van de juiste kleding en dagbagage.

Kleding:

 • Draag kleding die vies mag worden. Doordat je door geulen moet waden, kun je het sneller koud krijgen.
 • Een wind- en waterdicht jack is verplicht, het waait altijd. Verder laagjeskleding, zoals een hemdje, t-shirt, sweatshirt, een korte broek (een lange broek droogt langzamer, waardoor je het sneller koud krijgt) en een petje tegen de zon. Geen spijkerbroek!
 • Draag hoge schoenen, die niet uitvallen of afzakken, ook niet als je je voeten uit het slik moet trekken. Denk aan hoge basketbalschoenen die sluiten boven je enkels (All Stars of andere merken) of scubadive schoenen. Surfschoenen zijn alleen geschikt als ze een hele dikke zool hebben. Kies schoenen waar je niet zuinig op bent en zorg dat ze tegen een stootje kunnen, dat je bijvoorbeeld niet binnen de kortste keren een zool verliest. Lopen zonder schoenzolen is met alle scherpe schelpranden niet mogelijk, de gids zal je niet meenemen. Draag hoge sokken, dat voorkomt blaren.

En verder:  

 • Rugzak met makkelijk eet- en drinkbaar proviand voor onderweg.
 • Zonnebril
 • Zonnebrandmiddel.
 • Handdoek.
 • Droge kleren en schoenen, waterdicht verpakt.
 • Wees voorzichtig met fototoestellen en mobieltjes, zorg voor een waterdichte verpakking.
 • Vuilniszak voor je vieze kleren.
 • Als je overnacht: alles wat je daarvoor nodig hebt. Neem als toiletartikelen kleine, lichte hotelverpakkingen mee (je moet alles meesjouwen) en eventueel zwemkleding voor een stranddag.

AGENDA

vrijdag 31 mei 2024

Wadlooptocht naar Schiermonnikoog. Verzamelen voor vertrek om 6.30 uur bij Lauwersoog, tevens het vertrekpunt van de veerboot naar Schiermonnikoog.  Vertrek 6.45 uur ‘s ochtends. Afstand: 15 kilometer. Duur van de tocht: ca.  7 uur. De aankomst is rond 14.00 uur. Ook als je dezelfde dag terug gaat, kun je nog ruimschoots genieten van het eiland voor de laatste boot vertrekt. En natuurlijk kun je ook blijven. We zorgen dat er fietsen klaarstaan. Deze wadlooptocht is een zogenaamde open groep: er kunnen maximaal 12 personen aan meedoen,  Je kunt je alleen of met een eigen groepje aanmelden en lopen met mensen die je niet kent, maar ook zelf voor een compleet gezelschap zorgen.

 

 Bij het verzamelpunt is een parkeerplaats aanwezig. De locatie is op de vertrektijd lastig bereikbaar met OV. Geadviseerd wordt om te overnachten in de omgeving, bijvoorbeeld in Dokkum. Transport van en naar Lauwersoog is niet bij de tocht inbegrepen.

HET WEER

Soms zorgen slechte weersomstandigheden of hoog water ervoor dat de tocht zoals gepland niet kan doorgaan. In dat geval zul je onder begeleiding van de gids met de boot oversteken en rond het eiland een tocht over het wad maken om je toch deze onvergetelijke wadloopervaring te bezorgen. Incidenteel is dit ook niet mogelijk en moet de tocht worden afgelast. Je wordt daarover de dag voor de tocht geïnformeerd.

KOSTEN

Het tarief voor deze kleinschalige wadlooptocht met Arie, onze gids en André als begeleider en waar nodig vertaling in het Engels of Duits:  € 57,50 inclusief gewone fiets, plek om je af te spoelen en om te kleden.

Het retourticket kan vooraf online of bij de terminal op Lauwersoog gekocht worden.

Wil je overnachten op het eiland? Hiervoor zijn allerlei mogelijkheden, van groepsaccommodaties tot hotels. Dit kun je zelf regelen en de kosten zijn voor eigen rekening.

AANMELDEN

Je kunt je aanmelden via het contactformulier op de site. 

Vermeld de volgende gegevens in de mail: Naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer, telefoonnummer bij calamiteiten, e-mailadres.

Na je aanmelding nemen we contact met je op.

Let op: je aanmelding is pas geldig als we het bedrag op onze rekening is ontvangen. We vragen je als deelnemer om vooraf een Eigen risico-verklaring in te vullen, te ondertekenen en aan ons toe te sturen.

ANNULEREN

 • Bij afmelding tot 24 uur voor de tocht wordt € 10,00 administratiekosten in rekening gebracht.
 • Meld je je af binnen 24 uur voor de tocht, dan wordt het hele bedrag in rekening gebracht.

De avond voorafgaand aan de tocht neemt een van onze medewerkers nog even telefonisch contact met je op.

 • Wordt de tocht door de gids geannuleerd, dan krijg je de boekingskosten terug. Als de oversteek vervangen wordt door een wadwandeling vanaf het eiland, wordt geen geld gerestitueerd.